Den største fordelen med det Nefab tilbyr er at de kan utvikle emballasje slik at dette passer eksakt til kundenes logistikksystemer, og at den blir så lett som mulig.

– Volum og vekt er viktig. Det er ofte slik at når man skal kjøpe tradisjonell emballasje så går ikke de to alltid like godt sammen. Men når våre emballasjeutviklere har fått gjort jobben på best mulig måte, så er det penger å spare. Det er også miljøvennlig å ha minst mulig og lettest mulig emballasje, sier daglig leder Erik Allum i Nefab.

Mye til eksportindustrien

Han sier at de fleste kundene deres er eksportbedrifter hvor det er behov for spesialemballasje. Kanskje fordi varene deres er veldig dyre eller veldig skjøre, eller rett og slett ikke passer inn i standard emballasje.

– Det er eksportindustrien som er våre kunder. Dette kan være innen bransjer som olje & gass, maritim, legemiddel- eller forsvarsindustri og elektro, for å nevne noen.

Nefab er en del av et større internasjonalt selskap, men den norske avdelingen har slått rot i Sande. Nå er de 26 medarbeidere der tre av dem er emballasje-designere.

– Vi har vokst mye i nyere tid, og har doblet omsetningen de siste fem årene. Vi har også gjort et oppkjøp i Hof i Vestfold for produksjon av lastepaller og treemballasje. Vi gir oss ikke med det og planlegger ytterligere oppkjøp, sier Allum.

Fleksibilitet med utlandet

Produksjon av emballasje til norske kunder foregår i hovedsak i Norge.

– Vi har også en del finerkasser som vi produserer, der mye blir produsert i Sverige og Estland, sier han.

Det at selskapet har produksjon av emballasje i flere land gir en spesielt god fleksibilitet når en bedrift for eksempel skal flytte produksjonen sin ut av Norge til et annet land.

– Våre digitale systemer for design og produksjon gir en veldig bra løsning, for alle de andre landene i Nefab bruker de samme systemene og maskinene som oss.

Det betyr at vi kan utvikle en løsning lokalt i et land, men produsere i et annet land. Og omvendt. Dette gjør det enkelt for bedrifter som ønsker å flytte eller åpne ny produksjon, sier Allum.

– Særlig gjelder dette globale bedrifter med utvikling og produksjon i flere land og verdensdeler, legger han til.

Mindre og lettere emballasje

Mye av selskapets kunnskap ligger i selve utviklingen av emballasje i mange ulike materialer.

– Vi i emballasjebransjen har et stort fokus på miljøvennlig emballasje. Det å få ned kostnadene på emballasje er det viktigste nå. Vi jobber også hardt for å redusere bruken av plast, men også både mindre og lettere emballasje. Vi kan blant annet sette et tall på Co2-utslippet for kunden, også for ulike løsninger. Det gjør at selskapet selv kan velge den varianten de ønsker ut ifra deres behov og mål, sier Allum.
– Målet vårt er at emballasjen skal spare mer enn den koster legger, han til.

 

Fakta: Nefab Packaging Norway AS

26 ansatte i Norge, med tre emballasjedesignere.

Over 3.000 ansatte internasjonalt, med 200 emballasjedesignere.

Omsetter i Norge 68 millioner kroner i 2021.

Internasjonalt omsatte konsernet for 6,6 milliarder kroner i 2021.

Hovedkontor i Sverige, og over 30 kontorer i Amerika, Asia og Europa.