GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Etter litt over ett års drift sender Odin Chocolate forlokkende, søt lukt langt ut over Hofs grenser, akkurat som den tidligere dataprogrammereren, og nå sjokoladegründer Tor Bjarne Henriksen (58) hadde sett for seg. Men veksten, ikke minst tempoet på veksten, har allerede skapt en intrikat problemstilling. Selv kaller Henriksen det for et luksusproblem.

– Vi trenger investorer og mer penger. Mellom 3 og 10 millioner. Ikke for å overleve, men rett og slett for å håndtere fremtiden og alle ordrene som ramler inn, forklarer chocolatier Henriksen.

Fra strøm til sjokolade

Årsaken sitter rett over bordet for gründeren. De heter henholdsvis Martin Stadheim (29) og Kristoffer Klausen (26). Hans to nye selgere fra henholdsvis Drøbak og Hvittingfoss kom fra salgsjobber innen strømbransjen denne sommeren, men hevder i dag de har fått verdens enkleste jobber. – For hvem sier vel nei til verdens beste norskproduserte sjokolade, sier Stadheim med et smil.

– Folk er lei av mas om strøm og strømavtaler. Det samme ble vi. Sjokolade derimot, da er det straks lettere å snakke med kundene, sier Klausen.

Og det er nettopp det ordreboka forteller. Om en potensiell forestående suksess, vel og merke hvis utvidelsen finner sted.

– Vi trenger mer maskiner og mer plass, forteller Henriksen, som har sine fabrikklokaler plassert i underetasjen hos Kiwi i Hof sentrum.

Der driver han butikk både på nett og fysisk, mens hovedgeskjeften baseres på bedriftsmarkedet (B2B).

– I starten satset vi mest på den fysiske butikken, men i dag har bedriftsmarkedet tatt mer og mer over.

Han legger til at de under åpningen i fjor sommer hadde kø til butikken som strakk seg langt ned mot rundkjøringen i Hof sentrum.

– Vi selger en del over disk ennå, men den lokale nysgjerrigheten har nok stilnet noe, sier han.

Når det er sagt, mener han imidlertid at det spiller liten rolle hvor på Østlandet sjokoladen blir produsert.

– Vi må holde kostnadene nede, og da er plasseringen i Hof strategisk perfekt. Vi trenger ikke lokaler nærmere Oslo, som blant annet ville gitt oss høyere husleie. Samtidig klarer vi oss rimelig bra i forhold til høye strømpriser – og mest fordi sjokolade tross alt smelter på bare 32 grader.

Roasting gir renhet

I dag består Odin Chocolate av et team på fem personer, som alle strever hver dag for å nå det målet om å lage god norsk sjokolade.

–  All sjokoladen lager vi på vår lille sjokoladefabrikk i Hof. Og vi bruker kun de beste råvarene – som vi igjen omdanner til sjokolade. Alle kakaobønner importerer vi selv fra små håndplukkede gårder i Sør- og Mellom-Amerika, forteller Tor Bjarne Henriksen, og viser oss 25 til 30 ulike produkter i ulike varianter. Alle produsert uten tilsetningsstoffer.
Sjokoladegründeren hevder mye av «hemmeligheten» bak den søte suksessen hans skyldes måten selskapet håndterer og mikser råvarene.

– Blant annet roaster vi bøndene slik at alt løst skall ikke presses sammen med kjernen. Derav det rene sjokoladeinnholdet. Jeg brukte lang tid på å lese meg opp på dette faget hjemme i boden før jeg startet selskapet, og fant raskt ut at roasting var tingen. Slik får vi også tilført mer antioksidanter i hver bit, som igjen gjør sjokoladen sunnere, sier han.

En lysende fremtid

Mens sjokoladeproduksjonen går på høygir hos Odin Chocolate, jobbes det parallelt med fremtidige planer – som på alle måter ser lysende ut. I dag har Odin 46 utsalgssteder, men har ifølge de ansatte ved Odin et stort potensielt marked.

– Vi har en drøm om å legge hele Norge under oss, og bli store. Og så kan vi gjerne vokse videre utover i Europa etter det. Men først trenger vi flere midler, slik at vi kan produsere mer og raskere. Vi kan ikke vokse mer, før dette er på plass, sier sjokoladegründer Tor Bjarne Henriksen.

PS: Selskapet hadde første driftsår 2021 et lite minus, men regner allerede i 2022 å kunne oppnå et nullresultat.