GEIR A. ARNEBERG tekst

Eidsfoss Landhandler har holdt åpent sammenhengende i 153 år, og er med det Norges eldste landhandler. De er samtidig Norgesgruppens minste butikk.

For 12 år siden overtok Eva Kovac driften. Kovac kommer opprinnelig fra Bærum, men flyttet til Eidsfoss for 20 år siden. Først var hun omsorgsarbeider, omskolerte seg senere til blomsterdekoratør, men valgte altså å ta over landhandleren for 12 år siden.

– De første årene gikk bra, men de seneste årene har vi slitt veldig. Og spesielt om vinteren. Akkurat nå er situasjonen prekær, og jeg vet knapt hvordan jeg skal få betalt ut lønn til de ansatte, sier hun.

Den gamle landhandleren har i dag 2,5 årsverk, samt ekstrahjelper ved behov på sommerstid.

– Det er strømmen som først og fremst knekker oss. Selv om vi i fjor vinter fikk noe støtte fra Holmestrand kommune (17.500, red.anm.), holder det ikke i lengden. Og selv har jeg ikke ubegrenset med midler, sier hun.

Frem til nylig var de også bygdas eneste søndagsåpne butikk. Men Kiwi 900 meter unna, har kopiert rollen.

– Det er leit å registrere, men sånn er det. Og det er også trist å registrere at de mange nye tilflyttede sambygningene ikke benytter oss nok. Jeg snakker ikke om å gjøre hele ukeinnkjøpet hos oss, men bare litt mer engasjement ville hjulpet godt, sier hun.  

Tilbudet i nærbutikken er da heller ikke å kimse av; – Vi har både pizza, matservering, postinnlevering, et utvalg av medisiner, fiske- og jaktkort og tipping. Ønsker du å få varene hjemkjørt kan vi hjelpe deg med det også. Vi ligger midt i smørøyet for mye som skjer i bygda, samtidig så arrangerer vi julekalender, julegrantenning og fakkeltog på nyttårsaften. Vårt varesortiment er tilpasset lokalsamfunnet I butikken finner du tilleggstjenester som propan, Rikstoto, nøkkeloppbevaring, blomster og lokalmat i form av grønnsaker og honning, forteller Kovac, med klokkertro på god gammeldags service.

– Her treffer du kjøpmannen likeså gjerne blant hyllene med varer som bak kassen. Trenger du hjelp til å pakke ned i posene, bære ut i bilen eller er det noen varer du savner i butikken, så hjelper vi til med det også, sier Eva Kovac, og sier hun må ha mer hjelp framover for å kunne drive videre.