Dette henger i stor grad sammen med de økte energikostnadene på bakgrunn av et tettere energisamarbeid med resten av Europa.

Foruten de økonomiske aspektene ved solenergi, velger man også en fornybar og klimavennlig energikilde. Her på Sør- og Østlandet har vi faktisk solinnstråling på linje med sentrale områder i Tyskland, noe som kan gi oss en produksjon på 700 til 1000 kWh per kvadratmeter per år, sier Sando.

Solcelleanlegg for næringslivet og private

Det er i utgangspunktet ikke noen forskjell på solcelleanlegg. De består i hovedsak av samme komponenter, men i forskjellig skala. Dersom man er knyttet til det elektriske nettet kan strømmen man ikke får brukt selv selges tilbake til strømleverandør, man kan også installere batteribank for lagring av den.

 Vi har løsninger og erfaringer med de fleste taktyper man finner, enten det er større flate tak til et næringsbygg eller mindre steinbelagte boligtak. Vi er opptatt av å levere det kunden ønsker og har behov for, samtidig som vi veileder for å kartlegge hva det faktiske behovet er. Kort fortalt kan vi si at jo større et solcelleanlegg er, jo mer lønnsomt er det å ta investeringen, samt at det påvirker tilbakebetalingstiden, sier han.

Ingen bygg er like og det samme gjelder for tak. Viktige elementer man må vurdere ved installasjon av solcelleanlegg er tilstanden på taket og belastningen av et anlegg rent byggeteknisk, blant annet snø- og vindlast.

Med alle hensyn man må ta når det kommer til installasjon av solcelleanlegg på tak, er det behagelig å vite at vi har snekkere, taktekkere og blikkenslagere vi har god kjennskap til og samarbeid med. Dette gjør at vi kan levere en komplett pakke, sier han.

Elektro 1 Sande AS er framoverlent og sultene på kunnskap, de har en stor interesse for faget og trives godt med å kunne jobbe med solenergi.

Vi kommer gjerne på uforpliktende befaringer og utarbeider løsningsforslag og priser, sier han.

Off-grid anlegg – frittstående anlegg

Ikke alle er tilknyttet det elektriske nettet, slik som en del hytter og andre bygg.

Skulle man ønske solcelleanlegg på en slik plass finnes det løsninger for dette i form av kombinasjon med batteribank, og igjen generator dersom det skulle være behov, forteller han.

Støtteordninger

Hos Enova kan man søke om støtte når man har fått installert solcelleanlegg på bolig eller fritidseiendom. Det er da viktig at man har valgt en kompetent leverandør slik at man kan oppfylle de kriteriene Enova setter.

Dette er et fint insentiv for dem som vurderer å sette opp et solcelleanlegg hjemme eller på hytta. Det finnes også andre fornuftige støttemuligheter her, som for eksempel smart strømstyring av boliger som vi også driver med, avslutter Sando.